- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Konsumi i cigares nga të rinjtë nën 18-vjeç, i tregtohet edhe të miturve

Punoi: Andeta Kapa, Anisa Plaku, Anja Hysa, studente te Vitit I-rë Bachelor në Departamenti i Gazetarisë dhe i Komunikimit – FHF – UT

Duhanpirja dhe konsumi i alkoolit nga minorenët është aktualisht në një nivel shqetësues në Shqipëri.

Është e zakonshme që në vendin tonë të shohësh një fëmijë që blen pije alkoolike apo cigare në market,aty ku shpesh shitësit nuk interesohen aspak për moshën e blerësit.

Pirja e duhanit në Shqipëri është e lartë tek të rinjtë ku më shumë se gjysma e meshkujve nga mosha 25 deri në 34 vjeç pijnë cigare rregullisht dhe për më tepër shumica e duhanpirësve e kanë filluar atë nën moshën 18 vjeç.

A i shisni ju personave nën 18 vjeç pije alkolike ose duhan?

“Duhan jo njëherë..

Jo?

Për zotin,dhe pije alkoolike jo por e përjashtojmë…sepse gjobitem me gjobë edhe nuk kam ndërmend me marr gjobë. Leje që duhani u bën dëm atyre kur janë fëmijë dhe nuk duhet me e pi”

Prirja e të rinjve për të ndjekur trendet nuk mund të anashkalojë konsumin e cigareve elektronike të cilat si fillim u konsideruan më pak të dëmshme për shëndetin, ndërsa mjekët dhe studimet e tyre të fundit tregojnë për dëmtime serioze në kokë, zemër e mushkëri.

Sa vjeç jeni?

“17”

A është hera e parë që blini një paketë cigare?

“Jo nuk është hera e parë, po bën një vit e gjysëm që nga hera e parë që kam blerë një paketë cigare”.

A është e lehtë të blesh një paketë cigare në pikat e kioskave në Tiranë?

“Po e lehtë është,përgjithësisht është shumë e lehtë”

Nuk ju kanë thënë ndonjëherë që sa vjeç jeni apo nuk lejohet t’iu japim cigare nën 18 vjeç?

“Me thënë të drejtën vetëm njëherë më kanë pyetur dhe herët e tjera e kam pasur shumë të lehtë”

Domethënë kjo nuk është pika e vetme që ju mund të blini dhe pikat e tjera ju japin cigare sa herë që ju kërkoni

“Kjo ishte thjesht një pikë rastësore kudo ku kam shkuar kam marrë cigare dhe kam marrë shumë lehtë nuk është se e kam pas problem”

Ligji për mbrojtjen e shëndetit nga produktet e duhanit ndalon shitjen e cigareve për personat nën moshën 18-vjeç si dhe përcakton të gjitha pikat e shitjes të pajisen me një tabelë të dukshme dhe të lexueshme ku të shkruhet ndalohet shitja e produkteve të duhanit personave nën 18-vjeç.

Shënim: Produksion i realizuar në kuadër të lëndës “Shkrim per TV dhe web”

spot_img

Informohu i pari

Merrni artikujt e përzgjedhur në celularin tuaj

Video dhe foto ekskluzive

Raportime sipas qasjes së studentëve

Vëzhgime dhe investigime

Me abonimin tuaj merrni aksesin e plotë të arkivës me artikujve dhe produksioneve tona multimediale

Nga e njëjta kategori

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Të fundit

Të ngjashme

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme